quarta-feira, 23 de dezembro de 2015

Why We Get Fat, de Gary Taubes

Why we get fat, de Gary Taubes


3 anos atrás eu estava lendo Why We Get Fat, de Gary Taubes, e fiz os seguintes comentários no Facebook. O livro já foi traduzido. Abaixo os comentários.

Que livro fantástico! Terminei o prefácio e o Capítulo 1.
Algumas pessoas acham que a obesidade é causada por excesso de alimentos e estilo de vida sem movimento.
Gary Taubes mostra que isto está errado. Como? Dando exemplos de várias sociedades em que as pessoas comem pouco, se movimentam bastante, e mesmo assim são obesas:
O Capítulo 2 explica por que é bobagem achar que comendo menos calorias as pessoas irão emagrecer. Várias pesquisas foram realizadas ao longo dos anos e o máximo que se conseguiu foram resultados temporários.

O Capítulo 3 explica porque exercícios não funcionam para o emagrecimento. É porque eles abrem nosso apetite. A pessoa que se exercita mais acaba comendo mais. É fato que as pessoas que se exercitam mais são mais magras, mas elas talvez se exrecitem mais por serem mais magras, e não o contrário.

Também escrevi isto:

Gary Taubes é mesmo fantástico. Se você entende inglês e se interessa pela Ciência da Nutrição (ou melhor, pela FALTA de CIÊNCIA na Nutrição atual), você tem que escutar este podcast.
E coloquei um link para esta palestra com ele

E o trecho abaixo:


"The science tells us that obesity is ultimately the result of a hormonal imbalance, not a caloric one—specifically, the stimulation of insulin secretion caused by eating easily digestible, carbohydrate-rich foods: refined carbohydrates, including flour and cereal grains, starchy vegetables such as potatoes, and sugars, like sucrose (table sugar) and high-fructose corn syrup. These carbohydrates literally make us fat, and by driving us to accumulate fat, they make us hungrier and they make us sedentary."

Mais um trecho:

"our bodies are getting bigger because we’re putting on fat, and so our fuel requirements are increasing. When we get fatter, we also add muscle to support that fat. (Thanks again in part to insulin, which assures that whatever protein we consume is used for repairing muscle cells and organs and for adding muscle, if necessary.) So, as we fatten, our energy demand increases, and our appetite will increase for this reason as well—particularly our appetite for carbohydrates, because this is the only nutrient our cells will burn for fuel when insulin is elevated. This is a vicious cycle, and it’s precisely what we’d like to avoid. If we’re predisposed to get fat, we’ll be driven to crave precisely those carbohydrate-rich foods that make us fat."

Em 28/12/2012 escrevi:

Um capítulo mais fantástico do que o outros.
Nos trechos abaixo, dá para entender um pouco por que a maioria dos médicos e nutricionistas nos passam tanta informação errada.
"Health officials had come to believe that dietary fat causes heart disease, and that carbohydrates are what these authorities would come to call 'heart-healthy.'"
"As a result, doctors and nutritionists started attacking carbohydrate-restricted diets, because they bought into an idea about heart disease that was barely even tested at the time and would fail to be confirmed once it was (as I will soon discuss). They believed it, though, because people they respected believed it, and those people believed it because, well, other people they respected believed it."
"We now know that this is not a medical fact, but the nutritionists didn’t in 1965, and most of them still don’t."

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